Dvigubos bakalauro studijos tuo pačiu metu: įmanoma


Vilius Trakys su dviejų specialybių diplomais. Archyvo nuotr.

Vilius Trakys su dviejų specialybių diplomais. Archyvo nuotr.

 

Dvi studijos vienu metu – ar tai įmanoma? Pasirodo, taip. Studijuoti dvi studijų programas tuo pačiu metu savo kailiu išbandė Vilius Trakys, kilęs iš nedidelio Kūlupėnų kaimo netoli Kartenos. Vaikinas gana sėkmingai 2015 m. baigė Klaipėdos universitetą, kur Menų fakultete (dabar – Menų akademija) įgijo dvi specialybes – muzikos pedagogo ir operinio dainavimo. „Mokymosi tempas buvo didėlis, laisvo laiko mažai, tačiau viskas sekėsi puikiai“,- pasakoja Vilius.

 

Paskui muziką į Klaipėdą

Kūlupėnų kaime užaugęs jaunuolis nuo mažens domėjosi muzika bei krepšiniu, tačiau dabar jis didžiąją gyvenimo dalį skiria tik muzikai. Kaip sako pats Vilius, jo muzikinė karjera prasidėjo Salantų meno mokykloje, bei Kretingos Jurgio Pabrėžos gimnazijoje. Gimnazijoje jis savo balsą atskleidė, dalyvaudamas mokyklos chore, bendraklasių sukurtoje muzikos grupėje, bei kituose mokyklos renginiuose, kur dažniausiai jam tekdavo atlikti pagrindines partijas. Taigi, atėjo tas laikas, kai Vilius suprato, jog nuo muzikos niekur nepabėgs ir nusprendė su ja susieti savo gyvenimą. Vos tik pabaigęs Jurgio Pabrėžos gimnaziją, jis paliko savo gimtąjį miestelį ir persikėlė gyventi į Klaipėdą. Čia jis įstojo į Klaipėdos universitetą, pasirinkdamas muzikos pedagogikos studijas.

Dvi profesijos – ne iškarto

Pradėjęs studijuoti vaikinas nežinojo nei kaip viskas vyks, nei kaip jam seksis. „Žinojau tik tiek, jog baigęs studijas, turėsiu pedagoginį išsilavinimą,“- pasakoja Vilius. Tik praėjus kiek laiko jis suprato, kad viskas sekasi gana puikiai, o vėliau iš pačių dėstytojų sulaukė paskatinimo, esą jam reiktų studijuoti operinį dainavimą. Daug kas vaikiną bandė įtikinti, jog jis turi mesti muzikos pedagogikos studijas, o vietoje jų pasirinkti operos dainininko karjerą. Tačiau Vilius buvo kitokios nuomonės. Jis norėjo būti muzikos pedagogu, tačiau jį traukė ir operinis dainavimas. O jeigu pasirinkus dvi studijų programas? – mąstė jis. Tačiau vaikinas būkštavo, jog tėra baigęs tik muzikos mokyklą, tuo tarpu jo kolegos buvo baigę konservatorijas. O kas, jei nesugebės? Nesiseks?

Jau pirmame kurse Vilius pastebėjo savo pranašumą prieš kitus. Jis buvo vienas iš stipresnių, o kartais net stipriausias savo srityje. Taigi, negalėdamas atsisakyti muzikos pedagogo specialybės, savo gerbiamo dėstytojo Viačeslavo Tarasovo, savo šeimos, bei kolegų paskatintas, Vilius antrajame kurse studijas tęsė jau dviejose studijų programose, pasirinkęs dar vieną specialybę – operinį dainavimą.

Dvigubai sunkiau

Vaikinas patyrė, jog krūvis tapo daug didesnis. Reikėjo nuo ryto iki vakaro mokintis, eiti į paskaitas, o apie laisvą laiką teko beveik visai pamiršti. Tačiau vis dėlto, dvi studijų programos vienu metu turėjo savų pliusų, tai – bendros paskaitos. Pasirinkęs dvi studijų programas Vilius džiaugėsi ir savo sprendimu nesigaili ir dabar, kai jau abi studijos yra baigtos. Studijuodamas vaikinas pajuto, jog jam atsivėrė daug daugiau galimybių tobulėti. Pasak Viliaus: – „Taip susitaupė daug brangaus gyvenimo laiko. Pasirinkus studijuoti dvi studijų programas, ne visada rezultatai gali džiuginti, tačiau tai gali reikšti dvigubą tobulėjimą.“

Gyvenimas po studijų

Prabėgus vos keliems mėnesiams po dvigubų bakalauro studijų, Vilius neslepia, jog jau spėjo pasiilgti dėstytojų, bei kolegų, kurie buvo jam tarsi gyvenimo ramstis. Visi dėstytojai, anot Viliaus, jam yra labai svarbūs, nes kiekvienas iš jų suteikė tai, kas padeda žmogui tobulėti. „Labai gerbiu savo vokalo dėstytoją M. Gylį, R. Girdzijauskienę, Z. Kariniauskienę, J. Karosaitę ir daugelį kitų, kurie yra nuostabūs žmonės. Visi šie dėstytojai sugeba būti paprastais žmonėmis, patarti gyvenimiškose situacijose. Tai yra labai svarbu, nes tokių žmonių patirtis yra neįkainojama,“- džiaugiasi Vilius.

Dar ir dabar Vilius vis prisimina tą smagų momentą, kai buvo vienintelis vaikinas Klaipėdos universitete, kuriam tais metais Menų fakultete buvo įteikti du diplomai. „Jausmas buvo nepakartojamas,“- pasakoja Vilius. Savo pavyzdžiu jis įrodė, kad tai yra tikrai įmanoma.

Šiuo metu Vilius tobulina savo dainavimo įgūdžius. Kol kas nedirba pedagoginio darbo, tačiau neslepia, jog pasiūlymų sulaukė gana daug. Vilius pedagogu būti neskuba, nes mano, jog tam dar bus laiko, – dabar nori išbandyti, ką gali pasiekti savo vokaliniais gebėjimais ir įgūdžiais. Šiuo metu Vilius Trakys dirba Klaipėdos muzikiniame teatre. Čia išbando save vaidinimo, dainavimo srityse bei įvairiuose renginiuose. Ateityje žada toliau studijuoti operinį dainavimą magistro studijose Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

 Rimantė Stankutė

 

Parašykite komentarą