VDU: Viešosios komunikacijos katedroje ruošiami ir bakalaurai


VDU Viešosios komunikacijos katedros vedėja doc. dr. Kristina Juraitė. Kristinos Lenkaitytės nuotr.

VDU Viešosios komunikacijos katedros vedėja doc. dr. Kristina Juraitė. Kristinos Lenkaitytės nuotr.

Žurnalistikos studijų tradicijos Lietuvoje skaičiuoja jau keletą dešimtmečių. Atsiradusios Vytauto Didžiojo universitete, dar ir šiandien jos tęsiamos čia – Viešosios komunikacijos katedroje. Plačiau su šia katedra susipažinti Klaipėdos universiteto studentams padėjo katedros vedėja doc. Kristina Juraitė bei antro kurso studentė Dominyka.

Žurnalistikos studijų pradininkai

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete Viešosios komunikacijos katedra įsikūrė 1998 metais, tačiau jos istorija siekia dar tarpukario laikus. 1922 metais įkurtame Lietuvos universitete (vėliau pavadintame Vytauto Didžiojo vardu) gimė pirmosios Lietuvoje bei Baltijos šalyse žurnalistikos mokymo idėjos. Žurnalistas Juozas Keliuotis, profesorius Juozas Eretas ir daugelis kitų žymių to meto asmenybių, pabuvoję užsienyje, studijavę  Prancūzijoje, Vokietijoje ir grįžę į Lietuvą, skleidė idėją, jog žurnalistika nėra tik amatas. Dar 1925 metais VDU pradėti rengti žurnalistikos kursai, 1941 metais  įkurta Žurnalistikos ir Sociologijos katedra  buvo žurnalistikos studijų Lietuvoje pradžia.

Jauniausi katedroje bakalaurai. Jų studijos gyvuoja tik antrus metus. Kristinos Lenkaitytės nuotr.

Jauniausi katedroje bakalaurai. Jų studijos gyvuoja tik antrus metus. Kristinos Lenkaitytės nuotr.

Vieninteliai Lietuvoje

Viešosios komunikacijos katedroje organizuojamos dviejų magistrantūros programų – Žurnalistikos ir medijų analizės bei Integruotos komunikacijos – studijos. Nuo 2010-ųjų metų šioje katedroje pradėtos Viešosios komunikacijos bakalauro studijos. Naujoji, vos du metus gyvuojanti Viešosios komunikacijos bakalauro programa yra vienintelė tokia Lietuvoje.

 

Paskaitų įvairovė – kelias į profesionalumą

Viešosios komunikacijos bakalauro studentai mokosi šiek tiek kitokių, lyginant su KU žurnalistikos programa, dalykų. Studijų metu jie mokosi gan įvairių dalykų, kaip antai: viešasis diskursas, kiekybiniai ir kokybiniai viešosios komunikacijos tyrimai, komunikacijos projektų vadyba organizacijoje, kūrybinis teksto rašymas, darni plėtra ir rizikos komunikacija, tarpkultūrinės komunikacijos, populiariosios kultūros analizė ir kitas.

Mokomasi  analizuoti ir kurti

Paskaitose studentai yra skatinami daug analizuoti,  kritikuoti,  kurti interneto tinklaraščius, juose išsakyti savo nuomonę, reikšti poziciją. Mokomasi rašymo, redagavimo, interviu atlikimo, maketavimo bei foto ir video reportažų rengimo meno. Studijų metu didelis dėmesys  yra skiriamas kiekybinių bei kokybinių tyrimų atlikimui, žurnalistikos etikai. Taip siekiama atsiskirti nuo neprofesionalios, mėgėjiškos  žurnalistikos.  VDU Naujienų redakcijoje studentai turi galimybę iš arčiau susipažinti su viešosios komunikacijos ir žurnalistikos darbo specifika. Čia yra įsikūrusios dar kelios redakcijos: VDU radijas „Kitu kampu“, universiteto televizija „TVDU.lt“ , naujienų portalas „VDU.lt“, universiteto žurnalas „Sesija“ ir kiti ne mažiau svarbūs projektai.

Autoriai: Indrė Tumėnaitė, Greta Palubinskytė

Kristinos Lenkaitytės nuotraukos:

This slideshow requires JavaScript.

Parašykite komentarą